כהורים אנחנו רוצים לתת את המקסימום לילדינו, רוצים לתת להם את החינוך והכלים שיובילו אותם לעצמאות ולהצלחה.
פעם הורה שהכין את ילדיו לחיים היה הורה שדאג שילדיו ילמדו 21 שנות לימוד ויוציאו תעודת בגרות, ואם לא עשו זאת במסלול הרגיל, נשלחו לחינוך אקסטרני, העיקר שתהייה להם תעודת בגרות ביד.
אח"כ תעודת בגרות כבר לא הספיקה, ומי שרצה לבלוט מעל כולם היה צריך גם תואר ראשון. לא כל- כך משנה במה, העיקר תואר.
ואז נפתחו עוד ועוד מכללות, ותואר ראשון כבר הפך למובן מאליו, ודרישות שוק העבודה עלו, וכך מי שרצה להיות מנהל נאלץ להמשיך וללמוד לתואר שני לפחות.
המסלול הזה כמובן, העלה את רמת ההוצאות על השכלה, סעיף זניח בסל הוצאות המשפחה עם קום המדינה, וכיום סעיף "כבד" מאד. כל-כך כבד, שהורים נאלצים לפתוח תוכנית חיסכון ייעודית לטובת לימודים אקדמיים כבר עם הולדת ילדם.
אם כך המסלול, שנחשב עד היום כמסלול להצלחה, כלל בדרך כלל שתיים עשרה שנות לימוד, בגרות מלאה, תואר ראשון ותואר שני. תארים נוספים פתחו בפני הלומד אפשרויות העסקה נחשקות ומתגמלות, אך רק חלק קטן באוכלוסייה רכש אותם.
אלא שהיום תואר שני כבר לא מבטיח הצלחה, בוודאי לא הצלחה כלכלית, שהרי גם אם ה"ילד" ימצא עבודה בתום לימודיו האקדמיים, הרי כשיגיע לגיל 04 פלוס מינוס, הוא עשוי למצוא עצמו מחוץ לשוק העבודה כשכיר, וזאת למרות כל הזמן והכסף שהושקע ברכישת השכלה גבוהה.
אז איך אנו כהורים יכולים להכשיר את ילדינו להצלחה בחיים?
תחילה חשוב להבין: אנו נמצאים כיום בתקופה בה כללי המשחק השתנו; אין הכרח לרכוש תארים כדי להצליח, מי שמצליח בחיים הוא מי שמעז, לא חושש להתנסות ואולי להיכשל ונחוש להתמיד עד להצלחה.
מדובר באנשים שמאמינים בעצמם וביכולתם להצליח, מסוגלים ללמוד ולהתאים עצמם לסביבות משתנות, מסוגלים לרכוש כלים חדשים ולהשתמש בהם. ראו לדוגמא היכולת להשתמש במחשב וביישומיו האינסופיים.
האנשים המגיעים להצלחה מרשימה הם אלו שהצליחו להיות הכי טובים בתחומם, ובסביבה משתנה צריכה להיות גם היכולת ללמוד, לשכלל, לחשוב מחוץ לקופסא ולא לפחד משינויים.
האם חייבים לעבור את מסלול הלימודים הארוך כדי להצליח? לגמרי לא בטוח. מה שכן בטוח הוא שכל הורה, גם זה הדל אמצעים יכול לחנך את ילדיו להאמין בעצמם וביכולותיהם, להתמיד, להתמודד עם שינויים, לפתור בעיות, להיות יצירתיים, להיות מסוגלים ללמוד בכל דרך שהיא המתאימה להם )והיום מגוון אפשרויות הלמידה הוא רחב ונגיש(, להתמודד עם כישלונות ולהפיק לקחים וכו'. כל אלו יעניקו לילד כלים גמישים שילוו אותו בדרכו בהמשך החיים, ומבלי "לנעול" אותו על מקצוע מסוים, שבלעדיו יחוש אבוד בעולם כה תחרותי.
מאת:
גלית זמלר
יזמת ויזמת חברתית
מפתחת "תוכנית יזמות לילדים"
לעידוד החינוך ליזמות כבר מגיל צעיר