תלמידים חולים המאושפזים בבית חולים
תלמידים אלה לומדים במרכזים החינוכיים של משרד החינוך בבתי החולים. המרכזים החינוכיים מנוהלים ומופעלים על ידי צוותים חינוכיים בעלי הכשרה בחינוך מיוחד, מורים מקצועיים ומטפלים ממקצועות הבריאות. לרשימת בתי החולים ובתי הספר שיש בהם מרכזים חינוכיים עבור ילדים מאושפזים.
לכל תלמיד בגיל 18-3 מהחינוך הרגיל, השוהה בבית החולים במשך תקופה העולה על 21 ימים רצופים, נכתבת תוכנית חינוכית אישית (תח"א). במסגרת התוכנית נקבעים צרכיו של התלמיד המאושפז בתחומי החינוך, הלימוד והטיפול. התוכנית החינוכית האישית נבנית ונכתבת על ידי צוות המרכז החינוכי בבית החולים, תוך התייחסות להיבט הלימודי והבריאותי ובזיקה לתוכנית הלימודים במסגרת החינוכית בקהילה שבה הוא לומד.
תוכנית זו נועדה לקידום התלמיד בזמן אשפוזו ולקראת חזרתו לבית הספר בקהילה. התוכנית נכתבת תוך הסתמכות על דיווח בית הספר בקהילה ובהתאם למצבו של התלמיד בזמן המחלה. במסגרת החינוכית בבית החולים נלמדות תוכניות נוספות, המתמקדות באירועים רפואיים ובהכנה להתערבויות ולהליכים רפואיים, כמו תוכנית הכנה לניתוח, תוכנית הכנה לבדיקות הדמיה ועוד, כדי להנגיש ככל האפשר את ההליכים הרפואיים ולהקל על התלמיד את ההסתגלות לבית החולים ואת ההתמודדות עם המחלה.
תלמידים חולים עם צרכים מיוחדים המאושפזים בבית חולים
תלמידים אלה לומדים על פי התוכניות האישיות שנבנו להם במוסדות החינוך בקהילה טרם מחלתם. התוכניות האישיות מיושמות בתקופת האשפוז, תוך שיתוף הצוות הרב-מקצועי של המרכז החינוכי בבית החולים. לפרטים על התוכניות:
תוכנית חינוכית יחידנית (תח"י) לתלמידים המשולבים בכיתה לחינוך רגיל
תוכנית לימודים אישית (תל"א) לתלמידים ממסגרות חינוך מיוחד.
תלמידי החינוך הרגיל השוהים בביתם עקב מחלה מתמשכת
תלמידים אלה מקבלים שירותי חינוך באמצעות ספק שירות מטעם משרד החינוך. על מנהל בית הספר שבו משובץ התלמיד להגיש בקשה לשירותי חינוך לתלמיד בביתו בגין מחלה. הבקשה תוגש על בסיס פניית ההורים אליו לקבלת השירות בבית, ובהסתמך על המסמכים הרפואיים שההורים יגישו למנהל. המהלך נעשה בשיתוף עם הורי התלמיד ובחתימתם. עם קבלת האישור לשירות, מופנים אל התלמיד אנשי החינוך מטעם ספק השירות, כדי לתת לו את המענה בביתו.
אופן הפנייה: על ההורים לפנות למנהל המסגרת החינוכית בקהילה - גן או בית ספר - עם מסמכים רפואיים מרופא מומחה, המעידים על הוראת הרופא להחלמה בבית. אין צורך בסיכום מחלה/אשפוז. מנהל המסגרת החינוכית, באישור ההורים, יעביר את הבקשה לתמיכה לימודית בבית, לספק משרד החינוך, תוך התייחסות לצרכיו של התלמיד ולתוכנית הלימודים שלו. נציגי הספק ייצרו קשר עם משפחת התלמיד לתיאום התמיכה הלימודית. הספק ומנהל המסגרת החינוכית בקהילה מחליטים על תמהיל השעות שיקבל התלמיד החולה בביתו.
שירותי החינוך ניתנים לתלמיד על פי תוכנית חינוכית אישית (תח"א), הכוללת את מטרות ההוראה והלמידה בזמן השהות בבית, ואת המקצועות שבהם יתמקד התלמיד. את התוכנית מכין צוות המסגרת החינוכית בקהילה בשיתוף עם התלמיד והוריו. היקף השירות נקבע במכרז לשירות מטעם משרד החינוך, שעל פיו מתנהל ספק השירות. ראו גם מידעון להורים על תוכנית חינוך ילדים בביתם.
תלמידים עם צרכים מיוחדים השוהים בביתם עקב מחלה מתמשכת
תלמידים אלה לומדים על פי התוכניות האישיות שנבנו להם במוסדות החינוך בקהילה טרם מחלתם. לפרטים על התוכניות:
תוכנית חינוכית יחידנית (תח"י) לתלמידים המשולבים בכיתה לחינוך רגיל
תוכנית לימודים אישית (תל"א) לתלמידים ממסגרות חינוך מיוחד.
המורה, הגננת או המטפל ממקצועות הבריאות מלמדים ומטפלים בהתאם לתוכניות אלה, המיושמות בתקופת המחלה בבית. על מנהלי מוסדות החינוך בקהילה ועל הצוותים החינוכיים לעקוב אחר יישום תוכניות הלמידה והטיפול לתלמידים החולים ולשמור על קשר קבוע ומשמעותי עם התלמיד החולה והוריו, ולבקר את התלמיד במידת האפשר בבית החולים או בביתו.
התוכנית החינוכית האישית (תח"א)
התוכנית האישית נכתבת במהלך 21 הימים מתאריך אשפוזו של התלמיד או מיום שהייתו כתלמיד חולה בביתו, ומוצגת לתלמיד ולהוריו על ידי הצוות החינוכי המלווה את התלמיד החולה במרכז החינוכי בבית החולים או בביתו. לקראת שובו של התלמיד למוסד החינוכי בקהילה, תימסר התוכנית להורים, ובהמשך תימסר באישורם ובחתימתם לבית הספר בקהילה, כדי ליצור רצף לימודי וטיפולי עם שובו של התלמיד למוסד החינוכי בקהילה. ככלל, שמירת הקשר בין התלמיד החולה ומשפחתו למסגרת החינוכית בקהילה חשובה לרצף הלימודי ולהחלמתו של התלמיד.
למידע נוסף: חוזר מנכ"ל - 2.2-88 נוהל מתן תמיכה לימודית לתלמידים חולים בבתיהם באמצעות ספק משרד החינוך
רכז/ת תלמידים חולים במתי"אות
משרד החינוך מינה בכל מתי"א (מרכז תמיכה יישובי אזורי) רכז/ת תלמידים חולים, שמהווה חוליה מקשרת בין המסגרת החינוכית בבית חולים, המסגרת החינוכית בקהילה, המשפחה וספק משרד החינוך. המידע המגיע לרכז/ת התלמידים החולים מאפשר טיפול מערכתי כולל בתלמיד החולה. הרכז/ת נמצאת במתי"א הקרוב למקום מגוריו של התלמיד. למידע ולטפסים רלוונטיים ניתן לפנות למתי"א במקום מגורי התלמיד. את הטפסים ניתן למצוא באתר אגף א' חינוך מיוחד. פרטים נוספים וטפסים רלוונטיים ניתן למצוא גם במסמך ההנחיות ליישום חוק ילדים חולים.
רוצים עוד מידע היכנסו לאתר משרד החינוך